Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan 7 günlük sessizlik prosedürünü uyguluyor

Önceki günlerde açıklanan karar göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25’e çıkardı. Bu kararın ardından tüm gözler Eylül ayında alınacak faiz kararına çevrildi.

7 GÜNLÜK SESSİZLİK PROSEDÜRÜ UYGULANIYOR

TCMB Para Politikası Kurulu toplantı takviminde yer alan bilgilere göre ise; bu ay faiz kararı 21 Eylül 2023 Perşembe günü açıklanacak. Karar aynı gün saat 14:00’te duyurulacak. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın ABD’ye bu yüzden gitmediği, bu kararı beklediği ve 7 günlük sessizlik prosedürü uyguladığı ortaya çıktı.

SESSİZLİK 21 EYLÜL’DE BOZULACAK

Merkez Bankası, karar alma süreçlerinde orta vadeli bir perspektifle, enflasyonu etkileyen tüm unsurları dikkate alan veri odaklı bir yaklaşım benimseyerek, bu çerçevede manşet enflasyon, enflasyonun ana eğilimi ve fiyatlama davranışına ilişkin detaylı bir veri seti izliyor.

PPK toplantısı öncesindeki yedi günlük süre “sessiz dönem” olarak adlandırılırken, bu süre içinde para politikasına yönelik dış iletişim yapılmıyor. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın da bu prosedürü uyguladığı ve 21 Eylül’ün ardından sessizliğini bozacağı konuşuluyor.

SESSİZ DÖNEM NEDİR?

Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesindeki yedi günlük süre “sessiz dönem” olarak adlandırılmakta olup, bu süre içinde para politikasına yönelik dış iletişim yapılmamaktadır. Bu dönem içerisinde PPK toplantısına hazırlık amacıyla karar alma sürecine teknik girdi sağlayan birimler PPK’ya kapsamlı analiz ve değerlendirmeler yapmaktadır.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x